1. Czy masz swoją ksywkę albo pseudonim artystyczny?
Krys.
2. Ile miałeś lat, gdy zacząłeś/aś tańczyć?
10 lat.
3. Na pewno ciężko pracowałeś/aś na swoje obecne umiejętności, czy kiedykolwiek pobierałeś/aś lekcje tańca lub trenowałeś/aś? Jeśli tak, to opowiedz o tym.
W wieku 10 lat poszedłem do szkoły baletowej, gdzie przez 9 lat pracowałem na tytuł zawodowego tancerza. Teraz próbuję rozwijać moje umiejętności na własną rękę. Ćwiczę ze znajomymi różne style tańca, takie jak hip-hop, breakdance oraz uczęszczam na lekcje salsy do Jose Torresa.
4. Jeśli miałbyś/miałabyś określić swój styl tańca, jakbyś go nazwał/a?
Niestety nie mam własnego stylu tańca. Może z czasem w czymś się zacznę specjalizować.
5. Dlaczego akurat taniec? Co czujesz, kiedy tańczysz? Co takiego wyjątkowego jest w tańcu?
To moja mama zapisała mnie do szkoły baletowej i jestem jej za to wdzięczny. Tańcząc, czuję swobodę ruchu. To właśnie sprawia, że taniec jest dla mnie czymś wyjątkowym.
6. Czy taniec to Twoja jedyna pasja? Jakie masz inne talenty i hobby?
Niedawno ukończyłem kurs odnowy biologicznej i masażu I, II i III stopnia. Z czasem chciałbym połączyć te umiejętności z moim zawodem, czyli pomagać innym tancerzom w utrzymaniu sprawności fizycznej lub jej przywracaniu.
7. Kto jest Twoim idolem, mistrzem, wzorem do naśladowania? Czy masz ulubionego tancerza/choreografa, którego taniec podziwiasz?
Może to nie ta sama dziedzina, ale jednak też ruch. Moim idolem jest Bruce Lee. Nie tylko ze względu na jego technikę walki, ale przede wszystkim samozaparcie, dyscyplinę i sprawność fizyczną. Jest wielu świetnych tancerzy i choreografów w każdej dziedzinie tańca. Ale mi najbardziej zapadła w pamięć postać Michaiła Barysznikowa.
8. Czy ktoś z Twoich bliskich/rodziny również tańczy zawodowo/profesjonalnie?
Nie, jestem wyjątkiem:)
9. Czy masz na swoim koncie jakieś profesjonalne występy? Role w musicalach, pracę w teatrze, występy w teledyskach? Pochwal się:)
Jeszcze w szkole miałem praktyki w Operze Śląskiej i Śląskim Teatrze Tańca. Potem zacząłem pracę w Zespole Pieśni i Tańca "Śląsk". Obecnie pracuję w Teatrze Rozrywki w Chorzowie.
10. Jakie oczekiwania/nadzieje wiążesz ze swoim udziałem w programie YCD? Na pewno chcesz wygrać?.
Na pewno podniesienia moich umiejętności tanecznych, zdobycia nowych doświadczeń, a także dobrej zabawy.
11. Gdzie chciałbyś być za 10 lat i co chciałbyś robić?
Nie wybiegam myślami w tak daleką przyszłość, ale jak na razie może założyć rodzinę, wybudować dom i posadzić drzewo?
12. Jakie jest Twoje niezapomniane wydarzenie, największe przeżycie związane z tańcem?
Mam ich kilka:) Jednym z nich na pewno jest dyplom na zakończenie szkoły, ale też spotkania i praca ze znanymi pedagogami i choreografami, jak Conrad Drzewiecki czy Jarosław Staniek.
13. Twoje motto życiowe
"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi".
14. Trzy życzenia do złotej rybki
Umieć tańczyć w każdym stylu tańca. Więcej szarych komórek:) Trzecie życzenie zostawiam na później.
15. Jakiej muzyki słuchasz i do jakiej muzyki uwielbiasz tańczyć?
Słucham prawie każdej muzyki, rapu, hip hopu, r'n'b, popu, rocka. Trochę jazzu, metalu, klasyki. W pracy tańczę do różnego rodzaju muzyki, począwszy od folkloru, po klasykę. A gdy spotykam się ze znajomymi, słuchamy "czarnej" muzy i salsy.
źródło: TVN
http://youcandance.plejada.pl/738,info, ... detal.html